Ψωρίαση, ψωριασική αρθρίτιδα και άλλες συννοσηρότητες

Πέρα από τις δερματικές ψωριασικές βλάβες, σήμερα γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό, που επηρεάζει και άλλους ιστούς. Έχει αποδειχθεί ότι η ψωρίαση συνδέεται με σημαντικές συννοσηρότητες, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και η κατάθλιψη. Εξαιτίας όλων των παραπάνω, η ψωρίαση ορίζεται πλέον ως μία συστηματική νόσος η οποία απαιτεί έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση1.

Η πιο συχνή συννοσηρότητα είναι η ψωριασική αρθρίτιδα, καθώς σύμφωνα με μελέτες περίπου το 30% των ασθενών με ψωρίαση αναπτύσσουν τη νόσο με την πάροδο των ετών2. Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και ευαισθησία των αρθρώσεων και πόνο στη σπονδυλική στήλη (αυχένα, ράχη, μέση, γλουτούς). Προσβάλλει οποιαδήποτε άρθρωση των άνω και κάτω άκρων, μικρή ή μεγάλη, και εμφανίζεται με πέντε τύπους: 1. την ασύμμετρη ολιγοαρθρίτιδα που προσβάλλει λιγότερες από 4 αρθρώσεις, κυρίως τις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων (γόνατα, ποδοκνημικές) 2. τη συμμετρική πολυαρθρίτιδα, που προσβάλλει τόσο τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και ποδιών, όσο και τις μεγάλες 3. την αρθρίτιδα των αρθρώσεων των χεριών και ποδιών που βρίσκονται κοντά στα νύχια 4. την καταστροφική αρθρίτιδα και 5. τον τύπο που προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, με κύριο σύμπτωμα τον πόνο που εμφανίζεται τη νύχτα και με την ακινησία και βελτιώνεται με την κίνηση. Άλλες εκδηλώσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι η ενθεσίτιδα, φλεγμονή στις θέσεις όπου οι τένοντες ή οι σύνδεσμοι προσφύονται στα οστά, η δακτυλίτιδα, φλεγμονή και διόγκωση ενός ή περισσότερων δακτύλων των χεριών και των ποδιών και η ονυχοδυστροφία, η ελαττωματική ή ανεπαρκής θρέψη και ανάπτυξη των νυχιών.3

Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα νιώθουν ισχυρό πόνο λόγω της φλεγμονής των αρθρώσεων, πόνο οξύ σε αντίθεση με άλλα χρόνια νοσήματα. Σε μελέτες φάνηκε ότι, ο πόνος και οι διογκωμένες αρθρώσεις είναι τα συμπτώματα με τη μεγαλύτερη επίδραση στη βαρύτητα της ασθένειας όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι οι ασθενείς. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα δυσκολεύονται να φέρουν σε πέρας καθημερινές δραστηριότητες, όπως να περπατήσουν, να σκύψουν, να ντυθούν χωρίς βοήθεια. Η απώλεια της φυσικής λειτουργικότητας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό οφείλεται, εκτός από τον πόνο, και στις ψωριασικές δερματικές βλάβες, δυσχεραίνοντας και την κοινωνική λειτουργικότητα του ασθενούς.1

Κατά συνέπεια, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική και συστηματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

  1. WHO. Global report on psoriasis 2016. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf (accessed Feb 2018).
  2. Krueger JG, Bowcock A. Ann Rheum Dis 2005; 64:30-36
  3. Ritchlin Ch., N Engl J Med.