Η επίδραση της ψωρίασης στον οργανισμό και την καθημερινότητα

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, αυτοφλεγμονώδης, μη μεταδοτική δερματοπάθεια, που χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Δεδομένου ότι προσβάλλει το δέρμα, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματος, έχει σημαντικό ψυχολογικό φορτίο και επιδρά, συχνά, αρνητικά στην ποιότητα ζωής.

Οι βλάβες εντοπίζονται οπουδήποτε στο δέρμα, συχνότερα στους αγκώνες και στα γόνατα. Όμως, μπορεί να εμφανιστούν και σε «ειδικές θέσεις», όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στις παλάμες, στα πέλματα, στα νύχια, στα γεννητικά όργανα, εντοπίσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ασθενών, επιβαρύνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Τα εμφανή συμπτώματα της νόσου είναι η πάχυνση της επιδερμίδας, η ερυθρότητα και η απολέπιση. Υπάρχουν όμως και άλλα ενοχλητικά για τους ασθενείς συμπτώματα, «μη ορατά», όπως ο έντονος κνησμός, ο πόνος και η δυσφορία στο δέρμα.

Εκτός από την έκταση των βλαβών στο δέρμα, το πόσο σοβαρή είναι η νόσος υπολογίζεται και με βάση τις συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα, τις φυσικές δραστηριότητες και τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Όταν το εξάνθημα είναι εκτεταμένο, τότε και η επιβάρυνση είναι ακόμα πιο έντονη. Η άγνοια του κοινού γύρω από τη φύση της ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις, στην εργασία, στη σχέση με το άλλο φύλο. Χαρακτηριστικό είναι πως, το 75% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση πιστεύει ότι η νόσος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής 1. Το 98% των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση αναφέρει πως η νόσος επηρεάζει τη ζωή τους συναισθηματικά, το 94% πως επηρεάζει την κοινωνική τους ζωή, το 70% την οικογενειακή τους ζωή και το 68% την επαγγελματική τους πορεία 2.

Ένας ασθενής με ψωρίαση στην καθημερινότητά του θα πρέπει να αποφεύγει: τραυματισμούς στο δέρμα γιατί στο σημείο εκείνο μπορεί να δημιουργηθεί ψωριασική πλάκα, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος, και να αποφεύγει ορισμένα φάρμακα που προκαλούν έξαρση της νόσου. Σημαντική είναι, επίσης, η φροντίδα και η καθαριότητα του δέρματος, όπου το πρώτο επιτυγχάνεται με τη συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο και το δεύτερο με την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

  1. Bhosle M, et al.Health Qual Life Outcomes. 2006;4(35)
  2. WHO Global report on psoriasis 2016. Available at: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204417/1/9789241565189_eng.pdf (accessed Feb 2018)