Ενημερώσου και δες την ψωρίαση αλλιώς

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως το δέρμα.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, οι παλάμες, τα πέλματα, η πλάτη, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια κ.α. και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις¹.

Όταν κάποιος πάσχει από ψωρίαση, το δέρμα του ανανεώνεται μέσα σε μόλις 3-4 ημέρες, ενώ η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί 45 ημέρες2. Οι ψωριασικές πλάκες που είναι εμφανείς στο δέρμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από συσσωρευμένα δερματικά κύτταρα, που όμως προκαλούν πάχυνση της επιδερμίδας, ερυθρότητα, έντονη απολέπιση, αλλά και κνησμό, πόνο και δυσφορία στο δέρμα1,2.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο
  • 1. Nestle F, et al. N Engl J Med. 2009;361:496-5092.
  • 2. Ιωαννίδης Δ., Ψωρίαση. Κοινωνία & Υγεία VI 2007, σελ. 123-132 https://helios-eie.ekt.gr/EIE/bitstream/10442/403/1/M01.050.12.pdf ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: Απρίλιος 2018

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θεραπείες, τοπικές και συστηματικές, που έχουν ως κοινό στόχο την αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων της ψωρίασης και την επαναφορά των ασθενών σε μια φυσιολογική καθημερινότητα.
Διάβασε Περισσότερα

Μεταδοτικότητα και άλλες συχνές ερωτήσεις για την ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική νόσος του δέρματος. Δεν μεταδίδεται με κανένα τρόπο, ούτε για παράδειγμα αν αγγίξετε το δέρμα που πάσχει, μοιραστείτε φαγητό ή κολυμπήσετε μαζί με έναν πάσχοντα.
Διάβασε Περισσότερα